7 мита за менструалните чашки

Непрекъснато получаваме въпроси свързани с различни слухове за менструалните чашки. Разбираемо е нещо толкова ново и непознато да предизвика раждането на безброй легенди. Събрахме някои от най-честите митове за менструалните чашки в опит да ги развенчаем веднъж завинаги.

  1. Ако имам ендометриоза, не мога да използвам менструална чашка.

Истината е, че всъщност можете. Това е състояние, в което ендометриумът (или вътрешната обвивка на матката) се разпростванява и извън нея. Симптомите често включват силни болки по време на менструация или нарушения в менструалния цикъл. Абсолютно безопасно е да използвате менструална чашка дори ако имате ендометриоза. За да се чувствате съвсем спокойна, все пак е консултирайте с вашия лекар.

  1. Когато легнеш, кръвта се излива обратно в матката.

Истината е, че това няма как да се случи. Менструацията изтича във вагината и съответно в менструалната чашка през много мъничък отвор. Матката използва активни контракции, чрез които изтласква менструацията навън и оттам идват и болките по време на цикъл. Дори и да направите стойка на ръце, няма как кръвта да се върне обратно в матката.

  1. Можете да ходите до тоалетна, докато използвате менструална чашка.

Истината е, че нищо не ви пречи да отидете до тоалетна, докато използвате менструална чашка. Уретрата, през която излиза урината, е съвсем отделен отвор от вагината и менструалната чашка не пречи по никакъв начин. Ако отивате до тоалетна по голяма нужда, може да се случи чашката да се размести от напъните, макар и рядко. Ако смятате, че ще ви е по-удобно и ще се чувствате по-чисти, извадеде чашката, когато трябва да отидете до тоалетна по голяма нужда и измийте внимателно ръцете си и интимната зона преди да я поставите отново.

  1. Размер S е само за млади момичета, а L е само за раждали жени.

Истината е, че всяка жена е уникална. По-малката менструална чашка е по-удобна за жени, които не са раждали по-естествен път. След няколко естествени раждания, вагината може да се „разтегне“ и тогава по-големият размер ще бъде по-подходящ. Други фактори, които определят размера на чашката са възрастта, колко е висока жената, колко е физически активна, какъв размер тампони използва и колко е силен цикълът ѝ. Дори и една дама да е на 45 години и да има 2 естествени раждания, ако използва мини тампони, защото големите ѝ убиват, най-вероятно подходяща за нея ще е чашка размер S. Ако пък дамата е на 30 години и не е раждала естествено, но менструацията ѝ е много обилна, то тогава чашка размер L може да е по-практична, тъй като събира по-голямо количество течност.

  1. Трябва да преварявам менструалната чашка на всяко почистване.

Истината е, че менструалните чашки са по-практични от тампоните и превръзките именно защото използването им изисква много по-малко усилия. Препоръчваме да превярявате своята UMAY преди и след всеки цикъл, за да я дезинфекцирате. Но не е необходимо да я варявате след всяко изваждане. Докато е във вас, менструалната чашка не се цапа от външни бактерии и микроорганизми. Затова едно изплакване е напълно достатъчно след като я извадите, за да изсипете съдържанието и да я поставите отново. Когато не ползвате чашката си, я съхранявайте в нейната антибактериална торбичка от органичен памук.

  1. Окей е да мия менструалната си чашка със сапун.

Истината е, че вагиналното pH е киселинно, а повечето сапуни на пазара са алкални. Ако сапунът не е измит напълно от чашката, това може да доведе до раздразнение и дори възпаление във влагалището. Сапуните с масла пък могат да образуват филм по повърхността на чашката, което да задържа миризми или оцветяване по силикона. С времето, маслата могат да нарушат целостта на медицинския силикон и това да повреди вашата UMAY.

В никакъв случай не използвайте дезинфектанти за ръце за почистване на менструалната чашка!

Ако искате да използвате препарат при почистването на вашата менструална чашка, препоръчваме да изберете интимен сапун с ниско pH, който не съдържа масла.

  1. С менструалната чашка мога да плувам и да спортувам.

Истината е, че това е напълно вярно. Плуване, йога, бягане, танци – който и спорт да изберете, UMAY е най-удобното решение за вашия цикъл. Не протича, не позволява на вода да навлезе във вас, събира 4 пъти повече течност от стандартния тампон и е невидима. Какво още чакате? 🙂

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Share on vk
Share on linkedin
Share on tumblr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *