7 мита за менструалните чашки

Непрекъснато получаваме въпроси свързани с различни слухове за менструалните чашки. Разбираемо е нещо толкова ново и непознато да предизвика раждането на безброй легенди. Събрахме някои от най-честите митове за менструалните чашки в опит да ги развенчаем веднъж завинаги.

  1. Ако имам ендометриоза, не мога да използвам менструална чашка.

Истината е, че всъщност можете. Това е състояние, в което ендометриумът (или вътрешната обвивка на матката) се разпростванява и извън нея. Симптомите често включват силни болки по време на менструация или нарушения в менструалния цикъл. Абсолютно безопасно е да използвате менструална чашка дори ако имате ендометриоза. За да се чувствате съвсем спокойна, все пак е консултирайте с вашия лекар.

  1. Когато легнеш, кръвта се излива обратно в матката.

Истината е, че това няма как да се случи. Менструацията изтича във вагината и съответно в менструалната чашка през много мъничък отвор. Матката използва активни контракции, чрез които изтласква менструацията навън и оттам идват и болките по време на цикъл. Дори и да направите стойка на ръце, няма как кръвта да се върне обратно в матката.

  1. Можете да ходите до тоалетна, докато използвате менструална чашка.

Истината е, че нищо не ви пречи да отидете до тоалетна, докато използвате менструална чашка. Уретрата, през която излиза урината, е съвсем отделен отвор от вагината и менструалната чашка не пречи по никакъв начин. Ако отивате до тоалетна по голяма нужда, може да се случи чашката да се размести от напъните, макар и рядко. Ако смятате, че ще ви е по-удобно и ще се чувствате по-чисти, извадеде чашката, когато трябва да отидете до тоалетна по голяма нужда и измийте внимателно ръцете си и интимната зона преди да я поставите отново.

  1. Размер S е само за млади момичета, а L е само за раждали жени.

Истината е, че всяка жена е уникална. По-малката менструална чашка е по-удобна за жени, които не са раждали по-естествен път. След няколко естествени раждания, вагината може да се „разтегне“ и тогава по-големият размер ще бъде по-подходящ. Други фактори, които определят размера на чашката са възрастта, колко е висока жената, колко е физически активна, какъв размер тампони използва и колко е силен цикълът ѝ. Дори и една дама да е на 45 години и да има 2 естествени раждания, ако използва мини тампони, защото големите ѝ убиват, най-вероятно подходяща за нея ще е чашка размер S. Ако пък дамата е на 30 години и не е раждала естествено, но менструацията ѝ е много обилна, то тогава чашка размер L може да е по-практична, тъй като събира по-голямо количество течност.

  1. Трябва да преварявам менструалната чашка на всяко почистване.

Истината е, че менструалните чашки са по-практични от тампоните и превръзките именно защото използването им изисква много по-малко усилия. Препоръчваме да превярявате своята UMAY преди и след всеки цикъл, за да я дезинфекцирате. Но не е необходимо да я варявате след всяко изваждане. Докато е във вас, менструалната чашка не се цапа от външни бактерии и микроорганизми. Затова едно изплакване е напълно достатъчно след като я извадите, за да изсипете съдържанието и да я поставите отново. Когато не ползвате чашката си, я съхранявайте в нейната антибактериална торбичка от органичен памук.

  1. Окей е да мия менструалната си чашка със сапун.

Истината е, че вагиналното pH е киселинно, а повечето сапуни на пазара са алкални. Ако сапунът не е измит напълно от чашката, това може да доведе до раздразнение и дори възпаление във влагалището. Сапуните с масла пък могат да образуват филм по повърхността на чашката, което да задържа миризми или оцветяване по силикона. С времето, маслата могат да нарушат целостта на медицинския силикон и това да повреди вашата UMAY.

В никакъв случай не използвайте дезинфектанти за ръце за почистване на менструалната чашка!

Ако искате да използвате препарат при почистването на вашата менструална чашка, препоръчваме да изберете интимен сапун с ниско pH, който не съдържа масла.

  1. С менструалната чашка мога да плувам и да спортувам.

Истината е, че това е напълно вярно. Плуване, йога, бягане, танци – който и спорт да изберете, UMAY е най-удобното решение за вашия цикъл. Не протича, не позволява на вода да навлезе във вас, събира 4 пъти повече течност от стандартния тампон и е невидима. Какво още чакате? 🙂

7 мита за менструалните чашки
4.6 (92%) 5 votes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчайте своята менструална чашка UMAY и променете отношението си към менструалния си цикъл завинаги! Отмяна