Колко често трябва да почиствам менструалната си чашка?

Едно от най-хубавите предимства на менструална чашка UMAY е, че издържа до 12 часа! Спомням си, когато ползвах тампони (преди доста време беше, признавам) как трябваше да ги сменям на 4-5 часа. А работили ли сте на място, където в тоалетната няма кошче за боклук?! Аз – да…

Добре, че тези дни отминаха. Какво е толкова специално на тези 12 часа обаче? И колко често трябва да почистваме менструалната си чашка всъщност? Ето всичко, което трябва да знаете:

Отнема малко време докато се научите кога точно да почиствате менструалната си чашка.

Да, при ползването на менструална чашка има период на научаване и свикване. Честно казано повечето дами му хващат цаката още в рамките на първия си цикъл, но понякога отнема 1-2 цикъла, докато уменията се изгладят.

Всяка жена е уникална, както и продължителността и интензитета на ментруацията ѝ. Някои късметлийки едва разбират, че са в цикъл, а други се притесняват да не умрат от кръвозагуба. Затова и няма как да ви посъветваме с точност кога да почиствате чашката си.

Опитайте първите пъти да я почиствате по-често (на 3-4 часа), за да добиете представа какво е количеството на менструацията ви през различните дни от цикъла ви. Първите 1-2 дни вероятно ще трябва да я почиствате на по-кратки интервали (въпреки че дори и тогава моята издържа приблизително 6 часа). Опознавайки по този начин цикъла си, ще създадете и по-интимна връзка с женствеността си.

Колко максимално дълго можем да държим менструалната чашка в нас?

UMAY може да остане във вас до 12 пълни часа.

Но защо точно 12, де?

Добре, добре. Всъщност няма специфични противопоказания, които да налагат периода от 12 часа. UMAY е направена от висококачествен хипоалергенен медицински силикон, което означава, че е безопасна, не дразни влагалищната лигавица, не променя вагиналното pH и не спомага за развитието на бактериални култури. НО никой продукт за интимна хигиена (или каквото и да било друго), независимо колко висококачествено, не е добре да остава във вагината ви за прекалено дълги периоди от време, без да се проверява и почиства.

Не е добре и менструалната кръв, която вече не е част от организма да остава толкова дълго време във вас, защото това все пак може да доведе до развитие на инфекции.

А ако разглеждате здравето си и от енергийна гледна точка, също не се препоръчва менструалната кръв да преседява твърде дълго във вас.

Мога ли да спя с менструална чашка?

Да! Можете да спите спокойно цяла нощ с вашата менструална чашка UMAY.

Ами ако забравя чашката за повече от 12 часа?!

Спокойно, не се паникьосвайте! Няма нищо страшно. Няма надвиснала опасност, ако чашката престои повече от 12 часа във вас, но ще е най-добре, ако я извадите и почистите веднага, когато установите, че сте я забравили. След това можете да си я ползвате както обикновено.

Ако обаче все пак се притеснявате, че чашката е преседяла твърде дълго във вас и/или изпитате някакви необичайни симптоми, най-добре се консултирайте с вашия лекар.

Как най-добре да почистя менструалната си чашка?

Просто я изсипете и изплакнете. За да я дезинфектирате я преварете точно както бебешки биберон – преди и след цикъл. Можете да добавите малко сол или ябълков оцет във водата, за да предотвратите петна по чашката. Можете да я накиснете и в 3% кислородна вода, спиртен оцет или лимонов сок за 4-5 минути. Най-лесният начин да избегнете петната е да изплаквате вашата UMAY със студена вода.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Share on vk
Share on linkedin
Share on tumblr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *