Често задавани въпроси

Поръчайте своята менструална чашка UMAY и променете отношението си към менструалния си цикъл завинаги!

Често задавани въпроси за менструалните чашки

Лесно ли се поставя менструалната чашка?

Има поне 10 различни начина на поставяне на менструалната чашка, като всички включват сгъване, поставяне и разтваряне на чашката във влагалището. Различните начини на сгъване на чашката можете да видите тук:

Ние препоръчваме методите C-fold (сгъване настрани като буква С) или Push-down (натискане на едната страна надолу и навътре към основата на чашката), тъй като са най-практични и лесни. Можете да навлажните чашката, като използвате топла вода, за да улесните поставянето. Приклекнете леко и поставете своята UMAY във вагината. Имайте предвид, че менструалната ви чашка заема по-ниска позиция във влагалището за разлика от тампона. За да се убедите, че менструалната ви чашка UMAY се е разтворила напълно и е застанала плътно по влагалищните стени можете да прокарате пръст по обиколката ѝ или да стиснете с пръсти дъното и да развъртите леко чашката, за да заеме правилната позиция. Ако е необходимо, изрежете и скъсете стволчето на чашката за повече комфорт.

Как се вади ментруалната чашка?

За да извадите своята UMAY, приклекнете и стиснете лекичко дъното на чашката с 2 пръста, за да освободите вакуума, който я държи на мястото ѝ. Можете лекичко да дръпнете стволчето, за да достигнете по-лесно основата на чашката, но не дърпайте само за него, за да не се получи нежелан по-силен вакуум. След това плавно издърпайте чашката под ъгъл, стремейки се отворът ѝ да е насочен нагоре. Изсипете съдържанието в тоалетната, изплакнете вашата UMAY и можете да я поставите отново.

Как се почиства менструалната чашка?

За да почистите своята UMAY, кипнете вода в съд и потопете напълно чашката си. Във водата можете да добавите сол или оцет, за да се почистят добре налични петна. Оставете я да ври 4-5 минути. Водата трябва да покрива напълно менструалната чашка. При измиване можете да
използвате и обикновен сапун, който внимателно да изплакнете след това.

Имайте предвид, че е нормално с времето вашата UMAY да потъмнее и да промени цвета си. Съхранявайте своята UMAY в нейната антибактериална торбичка от органичен памук, за да избегнете миризми и замърсяване.

Чашката не се ли усеща вътре?

Когато менструалната чашка е поставена правилно, не се усеща изобщо. Ако усещате дискомфорт, то най-вероятно чашката не е заела най-подходящата позиция във вагината. Дискомфорт може да се усеща и ако стволчето на чашката е по-дълго. Спокойно можете да го изрежете колкото е необходимо, дори да го премахнете напълно, но имайте предвид, че то е там, за да ви помага по-лесно да стигнете до дъното на чашката при изваждане.

Може ли чашката да се изгуби вътре в мен?

Не, няма как менструалната ви чашка да се изгуби във вагината ви. Ако изпитвате затруднения да я напипате, за да я извадите, е възможно да сте я поставили по-високо, отколкото е необходимо. За да я извадите е важно да не сте напрегната, за да могат вагиналните ви мускули да се отпуснат. Използвайте няколко минути, в които можете да дишате бавно и дълбоко, за да сте сигурна, че сте спокойна. След това приклекнете и с леки напъвания ще успеете да свалите чашката си надолу във вагината, за да можете да я извадите с ръка. Няма страшно, ако чашката ви е останала във вас малко повече, отколкото е препоръчително – няма противопоказания, че това ще ви навреди.

Не се ли цапаш с кръв, когато ползваш менструална чашка?

Да откриете най-удобния начин за вас да поставяте своята менструална чашка UMAY и да го усъвършенствате може да отнеме няколко опита. За тези първи опити препоръчваме да ползвате ежедневни дамски превръзки, за да предотвратите протичане и да запазите бельото си чисто. Когато овладеете поставянето на своята чашка UMAY, можете да забравите за протичането. Чашката е така създадена, че да задържа цялата менструална кръв в себе си, без риск от изтичане покрай стените ѝ, така че, дори когато я почиствате, ръцете Ви няма да имат директен контакт с течността.

Поръчайте своята менструална чашка UMAY и променете отношението си към менструалния си цикъл завинаги!