Защо ни боли по време на цикъл?

За много от нас болката по време на менструация е нещо относително нормално. Някои изпитват тъпа, гнила болка; други страдат от умопомрачителна болка; а съществуват и онези късметлийки, които просто не ги боли (шапка ви сваляме и немалко ви завиждаме).

Болката може да варира през различните месечни цикли при една и съща жена – някои месеци ни се плаче от болка, а други – все едно не сме в цикъл.

Някои жени споделят, че след раждането забравят за менструалните болки, но пък не препоръчваме забременяването с цел овладяване на болезнения цикъл.

Опознавайки цикъла си обаче, можем да се научим кога да посягаме към бутилката с гореща вода и кога вече имаме нужда от медицинска помощ.

Какво предизвиква менструалните болки?

Болката по време на менструация, наричана още и дисменорея, се появява, когато стените на матката се стягат и контрахират.

Като всеки мускул, матката ви се стяга и отпуска в различна степен през целия месец. Най-често тези контракции са толкова леки, че не ги усещаме. Но по време на менструация, когато матката съблича външния слой на ендометрия (мукозата) си, контракциите се засилват заради освобождаването на хормоно-подобните вещества Простагландини (които могат да допринесат и за повдигането и диарията, които изпитваме по време на менструация понякога).

Тези контракции позволяват на матката да се изчисти от удебеления ендометриален слой и да го придвижи надолу през цервикса (шийката на матката) и вагината, за да изтече навън под формата на менструацията ви.

Но защо това боли?

Като матката ви е свива от контракциите, кръвоносните съдове около нея се притискат, което краткотрайно прекъсва кръвооросяването и снабдяването с кислород на матката, докато тя не се отпусне отново. Временната липса на кислород води до освобождаването на биохимични вещества, които предизвикват болка – подобно на болката, която изпитваме, когато пренатоварим друг мускул.

Видове менструални болки

За съжаление няма научни показания защо някои от нас изпитват повече болка по време на менструация. Смята се, че някои жени имат по-високи нива на простагландини, които предизвикват по-силни контракции. Друга причина може да е медицинско състояние като ендометриоза, аденомиоза, маточни фиброиди, поликистозни яйчници или инфекция. Много често основният виновник за по-болезнена менструация е стресът в ежедневието ни. А според някои психолози, силната менструална болка би могла да има и психосоматичен произход.

Има 2 основни вида менструална болка. По-често срещаният се нарича първична дисменорея и това са болките, които повечето от на познават. Те варират между слаби (само колкото да ви напомнят, че сте в цикъл) и силни (едвам ставате от леглото и сте убедена, че раждането не може да боли толкова, колкото цикълът ви). Обикновено симптомите на дисменорея се появяват около 2 години, след като жената достигне своето менархе (първата си менструация), и намаляват с възрастта.

Вторият вид болка е вторичната дисменорея, която се среща много по-рядко. Тя обикновено е свързана с някакво изменение в здравословното състояние на матката. Често болката започва по-рано и продължава по-дълго от първичната дисменорея. Ако имате съмнения за вторична дисменорея, е добре да се консултирате с вашия лекар.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Share on vk
Share on linkedin
Share on tumblr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *