5 етерични масла, които помагат при менструални болки

Що се отнася до болката има два вида хора – тези, които посягат към Нурофена при най-лекия дискомфорт, и онези, които стоически изпробват всички алтернативни натурални варианти, за да се справят с болката – чайове, компреси, потупвания по различни точки на тялото, медитация, молитви и какво ли още не. Все още не съм чувала за хора, последвали топлия бащински съвет да си ударят главата в стената, за да забравят, че ги боли коремът, но сигурно има и такива.

И все пак има доста по-приятни начини да убедим тялото ни, че няма нужда от чак такава драма, когато ни дойде цикълът. Един от тях е използването на етерични масла, които не просто са пролет, затворена в шишенце, но и имат вълшебни успокояващи и лечебни свойства.

В никакъв случай не съветвам да зарежете постиженията на модерната медицина. Аз също понякога прибягвам към някое вълшебно хапче, когато матката ми получи еквивалент на нервна криза. Но е важно да знаем кои са по-щадящите и натурални опции, от които също можем да се възползваме.

  1. Лавандула

Успокояващият ефект на лавандулата е легендарен (което внася допълнителни ползи, когато сте раздразнителни по време на цикъл)! Тя има противовъзпалителни свойства, които релаксират мускулите ви. Когато матката ви се старае да излющи старата си обвивка, тя се свива и разтяга, за да я избута навън през вагината ви. Това може да накара матката ви и заобикалящите я кръвоносни съдове да се възпалят. Лавандулата намалява възпалението и силата на контракциите и така понижава болката. Успокоителният ефект върху нервите ви е допълнителен бонус.

  1. Роза

Розовото етерично масло е почти менструална панацея, защото помага за какво ли не – от натуралния му слабителен ефект (за който е отговорен хормонът прогестерон) до това, че съдържа вещества, наречени еменагоги, които предизвикват и засилват менструацията (чудесно, ако цикълът ви е нередовен). Етеричното масло от роза може също да помага при менструални болки, умора и гадене, което го прави най-добрия ви приятел по време на цикъл.

  1. Карамфил

Освен че мирише на Коледа, карамфилът е супер ефективен при успокояване на менструални болки. За разлика от противоположния ефект на розата, карамфилът може дори да съкрати продължителността на цикъла ви и да намали прекалено голямото количество менструално течение (наречено менорагия). Карамфилът понижава и високото кръвно налягане. Какво да не му харесвате?

  1. Иланг-иланг

Ако сте адски напрегнати и изнервени по време на менструацията, това е за вас. Иланг-иланг успокоява мозъка и централната нервна система, което ви позволява да се справите по-лесно със стреса, тревожността и депресията, свързани с цикъла.

  1. Мента

Ментовото етерично масло пък е невероятно, защото може да успокои главоболието или възпалението и да повдигне енергията ви. Вариращите нива на естроген, прогестерон и тестостерон могат да ви оставят изтощени в различни моменти от цикъла ви. Опитайте дали ментата няма да е вашият начин да се почувствате по-енергични.

Как да използваме етеричните масла при менструални болки?

Дотук може би етеричните масла са ви съблазнили да опитате нов начин за справяне с дискомфорта по време на менструация, но какво точно да ги правите?

Масаж

За директен локален ефект най-лесното нещо е да втриете етеричното масло в кожата си. Но внимавайте, защото етеричните масла са силни концентрати и могат да ви изгорят! Начинът да ги използвате върху кожа е чрез смесване с масло-носител. Опитайте да смесите няколко капки лавандулово масло с кокосово или бадемово олио и разтрийте добре долната част на корема и кръста си.

Ароматерапия

Много простичък, но ефективен начин да използваме етеричните масла е чрез вдишване. Не е нужно да имате специален дифузер или лампа за етерични масла, за да се възползвате от ефекта им. Докато взимате душ капнете няколко капки на замята или на дъното на ваната – топлината на водата ще започне да изпарява маслото, а и душът ви ще се придобие луксозни и екзотични нотки.

Не капвайте етерично масло директно във ваната си, защото маслата не се разтварят във вода и някоя капка може да полепне по кожата ви и да и изгори. Можете да смесите етеричното масло с масло-носител и тогава да ароматизирате водата във ваната.

Поглъщане

За тази цел ви трябват специални ядливи етерични масла. Уверете се, че маслото, което купувате е предвидено за поглъщане. Можете да капнете от него в чая си, в сместа за палачинки или дори в ориза си – екзотично, вкусно, но и полезно.

 

Е? Бихте ли опитали да се справите с дискомфорта по време на менструация по този приятен и ароматен начин?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Share on vk
Share on linkedin
Share on tumblr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *