8 любопитни факта за менструалните чашки

Менструалните чашки все още са доста непознати в България, макар и да съществуват по света от повече от 80 години. Затова е нормално хората да задават различни въпроси за тези странни розови камбанки, които променят животи. Ние от UMAY обичаме да отговаряме на въпросите ви, за да ви покажем, че всъщност менструалните чашки са най-удобното решение за вашия цикъл.

  1. Колко навътре във вагината стои менструалната чашка?

Това е един от най-често задаваните въпроси от бъдещите ни клиенти. Всъщност менструалната чашка заема по-ниска позиция във вагината, отколкото тампонът. Докато тампонът трябва да бъде поставен максимално дълбоко във вас, менструалната чашка не достига чак до шийката на матката. Всяка жена и всяка вагина са уникални, но най-общо казано би трябвало да можете да напипате оребрените пръстени по дъното на чашката, ако поставите във вагината си показалец или среден пръст до средата на втората фаланга. Ако чашката ви се е качила по-нависоко, няма страшно – в често задаваните ни въпроси даваме съвети как спокойно да я извадите.

  1. Защо има малки дупчици под ръба на менструалната чашка?

Тези дупчици помагат да се създаде лек вакуум, когато чашката е поставена във вагината ви. Така се предотвратява разместването и протичането и осигурява до 12 часа комфорт и липса на притеснения. Възможно е менструална кръв да попадне в дупчиците, затова при почистване на чашката можете да използвате карфица, с която да ги изчистите.

  1. Колко кръв може да събере менструалната чашка?

Това е много лесно да се установи, тъй като по самата чашка има мерителни чертички. UMAY идва в 2 размера – S и L. Размер S събира приблизително 20мл течност, а размер L – около 25мл. Не звучи като голямо количество, но всъщност средно отделяме около 10 до 35мл менструална течност за един цял цикъл.

  1. Можеш ли да носиш менструална чашка по-дълго от тампон?

Разбира се! И това е едно от най-големите предимства и удобства. Тампоните трябва да се сменят на всеки 4-8 часа, докато менструалната чашка издържа до 12. Разбира се, зависи колко е силен цикълът ви. В първите дни може да се налага да почиствате чашката по-често, но дори и тогава ще издържа по-дълго от тампон, защото вместимостта ѝ е около 4 пъти по-голяма.

  1. По време на по-леките дни от цикъла не е добре да се ползва тампон, но окей ли е да се използва менструална чашка?

Да! Когато цикълът ви е по-слаб, не е добре да използвате тампон, защото той абсорбира както менструацията, така и важните вагинални секрети, които поддържат влажността, флората и pH-то във влагалището ви. А когато тампонът е сух, изваждането му може да надраска повърхността на вагиналната лигавица и да причини много дискомфорт. Менструалната чашка е мека и не изсушава или наранява вагината ви и няма никакъв проблем да я носите дори и в дните, в които цикълът ви е съвсем лек.

  1. Колко време може да се ползва една менструална чашка?

Една чашка би трябвало да издържи до 10 години. Разбирате, че трябва да я смените, ако силиконът стане много по-твърд и вече не създава добро уплътнение, когато поставяте чашката. Трябва да я смените и ако има прокъсвания или дупки в материала. Дори и да сменяте чашката си на всеки 5 години, ще спестите много неразградим боклук и стотици левове от тампони и превръзки.

  1. Има ли някакви противопоказания за ползване на менструална чашка?

Менструалните чашки не са свързани с инфекции, вагинози или със Синдрома на токсичния шок, както тампоните. Менструална чашка може да се ползва дори и при ендометриоза.

Ако ползвате вътреутробна спирала, като метод за контрацепция, би било добре да се посъветвате с вашия гинеколог дали е удачно да използвате менструална чашка.

Ако девствена дама реши да използва менструална чашка, поставянето и изваждането ѝ биха могли да предизвикат дискомфорт, ако хименът (девствената ципа) е много плътен или нееластичен. Въпреки това, при много момичета хименът се разтяга или разкъсва по време на спорт или при други движения дори преди да са правили секс за първи път. Това може да улесни използването на менструална чашка, а тя може да се сгъне по начини, по които да стане съвсем малка при поставяне.

  1. Ако съм алергична към латекс, мога ли да ползвам менструална чашка?

Да! Менструални чашки UMAY са направени от хипоалергенен медицински силикон, така че няма нужда да се притеснявате от алергична реакция.

~~~

Менструалните чашки са бъдещето на дамската хигиена – по-удобни, по-икономични, по-екологични и по-здравословни. Разкажете за тях на приятелките си, за да може повече жени да са наясно, че има алтернатива на тампоните и превръзките и че могат да променят отношението към менструалния си цикъл завинаги.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Share on vk
Share on linkedin
Share on tumblr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *